BA Familiale verzekering

Wat is de BA Familiale?

In uw privéleven kan u aansprakelijk gesteld worden voor de financiële gevolgen van een ongeval dat u, of iemand waarvoor u verantwoordelijk bent, veroorzaakt. Met een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Privéleven – in de volksmond de familiale verzekering – bent u zeker dat de slachtoffers van dat ongeval vergoed worden. De familiale verzekering is niet verplicht, maar we bevelen ze u wel sterk aan om bij een ongeval een financiële kater te helpen voorkomen.

Voor u aansprakelijk kan worden gesteld, moet er aan 3 voorwaarden worden voldaan:

 1. U moet een (niet-opzettelijke) fout hebben begaan
 2. Anderen moeten schade hebben geleden
 3. Er moet een oorzakelijk verband zijn tussen 1 & 2: de schade moet dus het gevolg zijn van de fout

 

Een fout kan gebeuren wanneer u iets doet, maar even goed door iets niet te doen of niet op te letten. Denk maar aan volgende gevallen:

 • uw kind breekt een ruit van de buren bij het voetballen in de tuin
 • u gaat bij vrienden op bezoek en stoot per ongeluk hun dure Ming-vaas om
 • u let even niet op en uw hond loopt weg en bijt een voorbijganger
 • u respecteert een reglement van uw gemeente niet, bijvoorbeeld de verplichting om uw stoep sneeuwvrij te maken, en bij een val breekt iemand zijn been

Wie is er verzekerd?

 • iedereen die bij u in huis woont
 • uw kinderen die studeren en op kot zijn
 • personen die tijdelijk bij u logeren
 • minderjarigen of huisdieren die u onder uw hoede hebt & degenen die erop passen (denk maar aan de vriendjes van uw kinderen die op een verjaardagsfeestje komen, of de au pair)
 • mensen die helpen in het huishouden (poetsvrouw, babysit, tuinman, etc)

Welke schade wordt gedekt?

De schade die ontstaat kan zowel lichamelijk, materieel of financieel zijn zoals onderstaande voorbeelden weergeven:

 • uw poetsvrouw is de ramen aan het kuisen en laat vanop de eerste verdieping een emmer naar beneden vallen, recht op een voorbijganger zijn hoofd, die voor verzorging naar het ziekenhuis moet; de familiale verzekering vangt de ziekenhuiskosten en de vergoeding van een eventueel blijvende invaliditeit op
 • uw kind zit op kot & gaat op een kotfeestje op de salontafel van een vriend staan, die doormidden breekt; om de materiële schade terug te betalen, doet u een beroep op uw familiale verzekering
 • bij het dragen van uw nieuwe zetel naar het 1e verdiep, snelt uw buur u ter hulp maar hij bezeert zich aan zijn rug waardoor hij tijdelijk arbeidsonbekwaam is; zijn inkomensverlies wordt gedekt door uw familiale verzekering.

 

Ook wanneer u op vakantie bent in het buitenland, zal uw verzekering tussenkomen bij een schadegeval. Dus, loopt u rond in een glasblazerij in Zweden en loopt u een rek met producten omver – wees gerust, uw familiale verzekering dekt de kosten.

Een BA Privéleven kent veel uitbreidingen, zoals een BA Paard of een BA Jacht. Om te zorgen dat u een volledige dekking geniet, laat u ons best een analyse laten maken van uw specifieke gezinssituatie.