Op de baan met een elektrische fiets

26 juni 2019

Na regen komt zonneschijn, dat is de afgelopen tijd nog maar eens bewezen. Het weer wordt beter en we verheugen ons allemaal op activiteiten in de buitenlucht. Meer en meer mensen zullen weer leuke fietstochtjes maken of met de fiets naar het werk rijden. En nog vaker zul je fietsen zien die net iets anders, en vooral iets sneller zijn dan andere fietsen. Ja hoor, de e-bike blijft zijn opmars maken.

De verschillende soorten e-bikes

De elektrische fiets lijkt het nieuwste hippe hebbedingetje, en het wordt steeds populairder. Je hebt drie categorieën: een fiets met elektrische hulpmotor, een gemotoriseerde fiets en een bromfiets klasse Speed Pedelec. Hoe weet je nu met welke fiets je te maken hebt? We sommen voor jou de verschillenden soorten met hun eigenschappen even op.

 • De fiets met elektrische hulpmotor van maximaal 250 W gaat tot 25 km/h. Dat type fiets heeft enkel trapondersteuning.
 • De gemotoriseerde fiets heeft een hulpmotor van maximaal 1.000 W en gaat tot 25 km/h. Naast trapondersteuning kunnen die fietsen ook vaak zelfstandig rijden.
 • De Speed Pedelec heeft een hulpmotor van maximaal 4.000 W. Met die fiets kun je tot 45 km/h gaan. Net als de gemotoriseerde fiets bieden ze trapondersteuning, maar kunnen ze ook meestal zelfstandig rijden. Voor die categorie heb je een rijbewijs nodig en moet je verplicht een helm dragen. Dat type e-bike moet je ook inschrijven bij de DIV.

E-bikes hebben veel voordelen…

De e-bike is naast een gewone fiets het snelste vervoermiddel op korte afstanden. Daarnaast blijft de elektrische fiets ook populair omwille van de vele andere voordelen die hij met zich meebrengt:

 • Je bent (bijna) even snel als een bromfiets maar je hoeft geen benzine te tanken.
 • Je hoeft je niet meer op te winden over lange files en je hoeft ook geen parkeerplek meer te zoeken.
 • Je komt zonder vermoeid te zijn en onbezweet aan op je werk dankzij de elektrische trapondersteuning.
 • Je bent minder gestrest én je werkt aan je conditie.

Maar er zijn ook enkele gevaren

E-bikers lopen tot 40 % meer risico om op voetgangers en andere fietsers te botsen dan gewone fietsers. Dat komt door hun snelheid. Bij een snelheid van 25 km/h, de gemiddelde snelheid van een elektrische fiets, is de remafstand 8,7 meter. Dat is een stuk langer dan bij een gewone fiets en bij de Speed Pedelec is de remafstand nog groter. Wie dus niet genoeg op het verkeer anticipeert, is gezien.

We raden je daarom aan om in het begin zelf enkele fietstochtjes te maken. Zo leer je je fiets aanvoelen en krijg je hem beter onder controle. Probeer ook niet meteen de maximale snelheid te halen. Dat komt wel naarmate je je beter voelt op je nieuwe e-bike.

Daarnaast worden tweewielers nog altijd minder goed gezien door hun vierwielige vrienden. We raden je dan ook aan om steeds een fietshelm te dragen, ook als het voor jouw type e-bike niet verplicht is. Rij ook overdag met licht en reflectoren: zo ben je beter en sneller zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers.
En vergeet ten slotte niet om je e-bike op slot te doen, zodat je ook morgen weer snel op weg kunt.

Ben je voldoende verzekerd?

Is de maximumsnelheid van jouw elektrische fiets 25 km/h of minder? Dan valt jouw fiets sinds 1 juni 2019 onder je familiale verzekering, ook wanneer de motor zelfstandig werkt. Heeft je e-bike een motor die zelfstandig werkt en gaat hij daardoor sneller dan 25 km/h? Dan heb je een verzekering BA Auto nodig.
Controleer dus zeker of je voldoende verzekerd bent wanneer je een elektrische fiets koopt.

Interesse in een verzekering voor uw elektrische fiets of vragen? U kan steeds met ons contact opnemen.

Bron: www.baloise.be

Student op kot, en wat met de verzekeringen?

11 juni 2019

Meer dan 235.000 jongeren studeren in Vlaamse hogescholen en universiteiten. In Brussel — de grootste studentenstad van het land — zijn er ook nog eens 80.000 studenten. Ongeveer 40% ervan gaat ook op kot. Als ouder van een nieuwe kotstudent vraag je je wellicht af of je op vlak van verzekeringen stappen moet ondernemen.

Een nieuwe fase in het opvoeden. Zoon- of dochterlief gaat studeren in een hogeschool of universiteit en … gaat ook op kot. De keuze van het juiste kot was wellicht niet eenvoudig, want er moest gezocht worden naar een goed compromis tussen grootte, bereikbaarheid, comfort én budget. Maar het is gelukt! Er breken spannende tijden aan: voor de jongere die straks nog meer op eigen benen gaat staan, en voor de ouders die nog meer moeten loslaten.

Als huurder van een studentenkot ben je verantwoordelijk voor schade aan het kot, of voor schade bij derden. Schade is niet ondenkbeeldig, want brand, waterschade, implosie van een tv … kunnen net als in je huis, ook in een kot dat je huurt optreden. Ook schade aan derden is mogelijk: water dat naar de buren sijpelt, een uitslaande brand … De aansprakelijkheid ligt niet bij de kotbaas, maar wel bij de huurder van het kot. Daarvoor is een woningverzekering nodig.

Aparte woonverzekering nodig voor een kot?

Meestal volstaat je huidige woonverzekering, want een kot wordt vaak (al dan niet gratis) meeverzekerd in de brandverzekering van je eigen huis (de hoofdverblijfplaats). Je kind moet dan wel nog op je adres gedomicilieerd zijn.

En de inboedel?

Meubels, laptop, smartphone, tablet … al deze zaken worden best ook verzekerd. De inboedel is meestal meeverzekerd in je eigen woningverzekering, maar controleer toch maar even of het verzekerde kapitaal volstaat om de eigen inboedel en die van zoon of dochter te dekken.

Ook bij diefstal?

De diefstaldekking van je woonverzekering geldt niet of slechts beperkt voor een studentenkot. Die kan je wel laten uitbreiden.

Speciale gevallen

 • Sommige studenten huren samen een huis (cohousing) in plaats van aparte kamers.
 • Wie huurt de kamers: de ouders of de jongere?
 • De student gaat enkele maanden in het buitenalnd studeren en ‘onderverhuurt” zijn kamer in België aan een andere student.

Het is daarom zeker aan te raden om contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar en deze nieuwe levensfase aan te kondigen. Hij zal de woonverzekering erop na kijken en bevestigen of alles in orde is voor het studentenkot. Zo kan je jouw zoon- of dochterlief met een gerust hart aan het nieuwe avontuur laten beginnen.

Bron: Aquilae

De trucs van pickpockets

29 mei 2019

Tijdens het toeristische seizoen openen de politiediensten van grote steden als Rome, Parijs, Barcelona of Londen dagelijks honderden dossiers m.b.t. pickpockets.
Een ruwe schatting brengt het aantal slachtoffers van zakkenrollers wereldwijd op meer dan 400.000 per dag!  Geen enkele plaats (privé of openbaar) is veilig.

Er zijn echter eenvoudige maatregelen die iedereen kan nemen om te vermijden dat persoonlijke spullen in de handen zouden vallen van gauwdieven. Deze maatregelen dragen bij zowel tot uw veiligheid, als tot die van uw medereizigers en … van uw persoonlijke bezittingen!

Enkele tips om u te beschermen tegen pickpockets

 1. Bewaar een reserve creditcard en een kopie van uw belangrijke of officiële documenten op een veilige plaats (bijv. in uw hotelkluis).
 2. Trek geen aandacht door waardevolle spullen of kledij te dragen. Vermijd “alles wat schittert”. Vermijd ook de typische “toeristische” outfit die ertoe bijdraagt dat u meteen opgemerkt wordt.
 3. Gebruik reisbenodigdheden die ontworpen zijn om uw persoonlijke bezittingen en uw geld te beschermen of weg te steken (schoudertas, zakkengordel, binnenzak, …).
 4. Draag uw (hand)tas met waardevolle voorwerpen aan de voorkant van uw lichaam. Laat hem niet hangen achter uw rug. Houd uw tas op uw lichaam of tussen uw benen wanneer u in een café, restaurant, openbare ruimte, enz. zit. Laat uw smartphone niet liggen op de tafel van het restaurant.
 5. Neem slechts een minimumbedrag aan contant geld mee (elke dag) en gebruik zoveel mogelijk een bankkaart voor alle betalingen.
 6. Houd u niet constant bezig met het controleren van uw persoonlijke bezittingen. Dit gedrag trekt de aandacht. Blijf kalm.
 7. Geef niet de indruk dat u verdwaald bent. Vouw uw plattegrond niet open in het zicht van iedereen midden op straat om er langdurig naar te staren.
 8. Wees op uw hoede als een vreemdeling te dicht bij u komt of u van nabij volgt.
 9. Wees attent op elk (verdacht) gedrag of incident dat u kan afleiden en uw alertheid kan verminderen.
 10. Deel deze goede raad met de mensen die met u reizen en bescherm elkaar. Laat uw persoonlijke bezittingen nooit  zonder de bescherming of bewaking van een vertrouwenspersoon.

Enkele bekende “trucs” van pickpockets

 • De neptoerist die doet alsof hij verdwaald is (o.a. door een grote kaart of stadsplan onder uw neus te openen) en om uw hulp vraagt, terwijl een handlanger uw tas plundert.
 • De onhandige kerel die tegen uzelf of uw stoel aanloopt.
 • De jonge moeder met een charmante baby, de oude dame die met u praat over het leven in de stad, het mooie hondje dat door een vreemdeling in de armen gedragen wordt, … kortom, ieder individu dat u vrijwillig probeert af te leiden terwijl een medeplichtige hiervan gebruik maakt om toe te steken.
 • De lokale bewoner die u spontaan wil helpen door u de weg te wijzen, u een goed restaurant of een sympathieke kroeg aan te wijzen.
 • De bedelaar die u blijft aanklampen en wat geld vraagt.

Na een diefstal

Stal een zakkenroller uw persoonlijke bezittingen, geld, uw kredietkaart, uw identiteitsdocumenten?

 • Als het uw betaalkaart of kredietkaart is, laat deze dan onmiddellijk blokkeren door contact op te nemen met Card Stop via www.cardstop.be of +32 70 344 344. Verwittig desnoods uw bankinstelling.
 • Dien een klacht in bij de lokale politie. Het gebeurt meer dat een deel van de gestolen spullen wordt teruggevonden (bijv. uw portemonnee waaruit het geld is weggenomen). De politie kan dan contact met u opnemen om u te informeren.

Bron: Europ Assistance

© Flanders Insurance BVBA - Verhelststraat 5 - 8790 Waregem | Kortrijkseweg 356 – 8791 Beveren-Leie
FSMA / RPR Gent, afdeling Kortrijk 0705959565