Komt mijn verzekering tussen als ik tijdens het thuiswerken over de legoblokken van mijn kinderen val?

20 april 2020

thuiswerken ongeval
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het zijn rare tijden: veel mensen werken van thuis uit, uitvaarten gebeuren in erg beperkte kring, en veel mensen belanden in het ziekenhuis. Wat met de verzekeringen? Komen die gewoon tussen, zoals altijd? Of strooit corona ook hier roet in het eten? Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Als ik van de trap val terwijl ik van thuis uit werk, is dat een arbeidsongeval?

Als je je been breekt terwijl je thuis aan het werken bent, is dat een arbeidsongeval. Uiteraard moet er een schriftelijk kader zijn dat je de toestemming geeft om thuis te werken. En het ongeval moet gebeuren terwijl je effectief aan het werk bent. Je kan struikelen over het speelgoed van je kinderen of van de trap vallen op weg naar je werkplek. Dan is dat werkgerelateerd. “Op je werkplaats kan je ook uitschuiven over iets, dus dat is een vergelijkbare situatie.”

Is een epidemie zoals het coronavirus een uitsluiting bij bepaalde verzekeringen?

Bij een annuleringsverzekering heb je een lijst van omstandigheden waarin je verzekering zal tussenkomen. Daar is het zo dat een epidemie zo goed als nooit onder die omstandigheden vernoemd wordt.

In geval van overlijden door eender welke ziekte of een ongeval, zal je levensverzekering tussenkomen. De enige uitsluiting hier is zelfmoord gedurende het eerste jaar van de verzekeringspolis.

Ook je hospitalisatieverzekering komt tussen, mocht je opgenomen worden in het ziekenhuis ten gevolge van het coronavirus.

Ook zelfstandigen die ziek worden door corona, kunnen zich beroepen op hun verzekering gewaarborgd inkomen.

Wat met mensen die wachten op een verzekeringsexpert om opgelopen schade te laten opmeten?

Het is ook voor verzekeraars anders werken in coronatijden. Er zijn minder verkeersongevallen omdat er minder verkeer is. Er zijn minder arbeidsongevallen in bepaalde sectoren omdat die stil liggen. En het is vaak moeilijk voor experten om op pad te gaan om schade op te meten.

Dringende herstellingen staan op de lijst van de essentiële economische activiteiten. Als er dingen zijn die even kunnen wachten, is het dus verstandiger om dat bezoek uit te stellen. Je kan het ook oplossen door uit te gaan van de foto’s van het schadebestek van een herstellingsbedrijf. Op basis van die stukken kan je ook een goedkeuring krijgen.

Indien je nog vragen hebt kan je steeds contact met ons opnemen. Wij blijven bereikbaar per e-mail en telefoon.

Bron: Radio 2

Enkele veel gestelde vragen over het corona of Covid-19 virus

5 maart 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds december 2019 is er in de Chinese stad Wuhan sprake van de opkomst van het “2019-nCoV-virus”, een op dat ogenblik nog onbekende variant van het coronavirus. Dit virus werd nadien officieel omgedoopt in Covid-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hier vind je enkele veel gestelde vragen over het Corona virus.

Europ Assistance

Is de Covid-19-epidemie een gedekte gebeurtenis in de annuleringsverzekeringen NoGo van Europ Assistance België?

Neen, epidemieën en pandemieën zijn geen gedekte gebeurtenis van de reisannuleringsverzekering NoGo van Europ Assistance België.
Wij raden u aan om contact op te nemen met uw touroperator, uw luchtvaartmaatschappij of uw hotel in verband met een mogelijke annulatie.

Wat moet ik doen als ik door het Covid-19 besmet wordt in het buitenland?

Indien u in het buitenland ziek wordt, zal Europ Assistance u bijstaan en uw dossier verder opvolgen. Wij zullen de medische kosten ten laste nemen in overeenstemming met de onderschreven bijstandsformule, na onderzoek van uw dossier door onze arts.

Voor alle epidemieën, waaronder het Covid-19, zal Europ Assistance steeds de regels moeten naleven die door de plaatselijke overheden opgelegd zijn (bvb. toegang tot de steden of tot de hospitalen) en rekening moeten houden met de sanitaire voorschriften die door de bevoegde instanties worden uitgevaardigd (bvb. quarantaine).

Wat als ik niet naar België kan terugkeren wegens een opgelegde quarantaine in het buitenland of een besmetting door het Covid-19?

Indien u in het buitenland ziek wordt, zal Europ Assistance u bijstaan en uw dossier verder opvolgen. Wij zullen de medische kosten ten laste nemen in overeenstemming met de onderschreven bijstandsformule, na onderzoek van uw dossier door onze arts. Voor alle epidemieën, waaronder het Covid-19, zal Europ Assistance steeds de regels moeten naleven die door de plaatselijke overheden opgelegd zijn (bvb. toegang tot de steden of tot de hospitalen) en rekening moeten houden met de sanitaire voorschriften die door de bevoegde instanties worden uitgevaardigd (bvb. quarantaine).

Indien u niet ziek bent, maar enkel getroffen wordt door een quarantainemaatregel, raden wij u aan om contact op te nemen met uw touroperator, uw luchtvaartmaatschappij of uw hotel in verband met de verlenging van uw verblijf. Neem ook contact op met de Belgische consulaire vertegenwoordiging https://travellersonline.diplomatie.be/. In sommige gevallen zullen de Belgische overheden beslissen welke middelen zij inzetten om de Belgische reizigers te repatriëren. 

 

Allianz Assistance

Reisverzekering

Word je tijdens je reis ziek van het Coronavirus dan worden uw medische kosten niet vergoed, behalve voor de Royal Service en World Royal Protection. Met beide jaarformules worden extra reis- en verblijfkosten voor andere reizigers vergoed tot een bepaalde limiet. De kosten voor een mogelijke verlenging van uw verblijf of repatriëring kunnen ook in aanmerking worden genomen. Check de algemene voorwaarden van uw polis.

Annuleringsverzekering

Annuleringsverzoeken naar aanleiding van het Coronavirus vallen niet onder onze jaarlijkse producten, behalve onze Royal Service of World Royal Protection. Onze tijdelijke producten dekt geen annulering vanwege het Coronavirus (wij refereren hier naar de algemene voorwaarden van uw contract). Dus als je je reis naar een met het Coronavirus besmet gebied annuleert omdat je niet meer wilt reizen, dan worden deze kosten niet vergoed. 

Wat kan de reisorganisatie voor u doen?

In een aantal gevallen heeft u recht op vergoeding van de annuleringskosten van het reisbureau of touroperator of kunnen zij de reis voor u omboeken naar een andere bestemming. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisator.

 

Van zodra we meer informatie ontvangen van onze andere maatschappijen zal deze informatie hier komen.

 

Enkele handige tips die zowel thuis als op vakantie gelden:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekjes bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Vermijd handen geven
 • Vermijd nauw contact met personen die ziek zijn.

 

Meer info vind je op www.info-coronavirus.be 

U kan steeds contact met ons opnemen indien u een vraag hebt over uw bijstandspolis.

Laat de storm je investering niet wegblazen

7 februari 2020

storm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storm of harde rukwinden kunnen veel overlast en schade veroorzaken. Maak er een prioriteit van om de voorzorgen te nemen wanneer storm voorspeld wordt! Volgt er ondanks de preventieve maatregelen toch nog schade, dan kan je steeds terecht bij je verzekeringsmakelaar. Hij helpt je in alle onafhankelijkheid verder bij het schadebeheer.

Stormschade voorkomen

 • sluit ramen, deuren en garagepoorten
 • haal alle stekkers uit het stopcontact
 • controleer dakgoten, regenpijp, regenputjes op eventuele verstoppingen
 • rol je zonnewering op en zet je parasol weg
 • parkeer je auto op een veilige plaats, vermijd parkeren onder een boom
 • zet zoveel mogelijk binnen of hang vast, zoals tuinmeubels, vuilnisbakken, (schotel)antennes, …
 • verwijder oude of ongezonde bomen en rotte delen van bomen en snoei overhangende takken
 • ga niet voor een open raam staan
 • je bent het best beschermd in de auto

Hagelschade voorkomen

 • parkeer je auto in een garage of onder een dak
 • moet je je auto toch buiten parkeren, bescherm hem dan met een dik deken
 • bescherm dakkoepels met een dik deken of oud tapijt
 • laat je zwembadrolluik open in plaats van gesloten

Autorijden in een storm of hagelbui

 • zoek naar een veilige, overdekte plaats en wacht tot de storm voorbij is
 • kun je nergens schuilen, stop dan op een veilige plaats en wacht tot de storm of hagelbui voorbij is. Zo beperk je de impact en de schade

Wanneer spreekt men over storm?

De rechtstreekse inwerking van wind:

 • waarvan een topsnelheid vanaf 80 km/u wordt gemeten op het dichtstbijgelegen waarnemingsstation van het KMI
 • die in een straal van 10 km rond het verzekerde gebouw, verzekerbare constructies of goederen beschadigt

Checklist na de storm

 • Doe aangifte bij ons, je kan steeds contact met ons opnemen
 • Maak een inventaris op van de schade
 • Neem foto’s van de schade
 • Verzamel originele facturen en garantiecertificaten van beschadigde goederen
 • Vraag een offerte voor de herstelling en bezorg deze aan je verzekeringsmakelaar
 • Schakel voor zeer dringende herstellingen de brandweer in door 112 te bellen
 • Weet dat hoe completer je dossier is, hoe sneller de schadeafhandeling geregeld is
 • Indien je akkoord gaat met de vergoeding van de verzekeraar zal de vergoeding betaald worden binnen de 30 dagen

Stormschade aan je woning?

Hoewel een brandverzekering niet verplicht is, wordt het wel aangeraden deze af te sluiten. De verzekering vergoedt ook materiële schade die veroorzaakt werd door het vallen van een boom op een gebouw, storm, hagel, overstroming, …

Deze verplichte basisdekkingen worden vaak uitgebreid met schade die veroorzaakt wordt door blikseminslag, rook en roet, water, glasbreuk, elektriciteitsrisico’s, botsing, …

Ook wanneer een slecht onderhouden dak van je buur schade zou veroorzaken aan je eigen woning, komt de brandverzekering tussen. De schade kan eventueel verhaald worden op de buur indien er geen overmacht kan worden ingeroepen.

Stormschade rondom je woning?

In bepaalde polissen zijn alle vaststaande stukken zoals omheiningen, tuinhuisjes, gemetselde barbecues, … en soms zelf losstaand tuinmeubilair gedekt tot een bepaald bedrag.

U kan steeds contact met ons opnemen indien je extra vragen hebt in verband met je brandverzekering.

Bron: Aquilae
© Flanders Insurance BVBA - Verhelststraat 5 - 8790 Waregem | Kortrijkseweg 356 – 8791 Beveren-Leie
FSMA / RPR Gent, afdeling Kortrijk 0705959565