Rechtsbijstandsverzekering wordt fiscaal aftrekbaar

5 september 2019

Vanaf 1 september wordt een verzekering voor rechtsbijstand fiscaal aftrekbaar. Het fiscale voordeel loopt op tot 124 euro. Maar wat blijkt? Sommige verzekeraars trekken tegelijk ook hun premie op.

Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten voor een advocaat wanneer u in een juridisch conflict betrokken raakt. Zo’n verzekering maakt nu meestal al deel uit van een autoverzekering of een familiale verzekering. Maar de federale regering wil, onder impuls van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), dat meer Belgen een aparte rechtsbijstandsverzekering afsluiten. In vergelijking met onze buurlanden hebben weinig Belgische gezinnen zo’n verzekering.

“We willen een brede laag van de bevolking aanspreken”, klonk het eind vorig jaar. Vanaf september dit jaar zullen mensen daarom zo’n verzekering fiscaal kunnen inbrengen. Het voordeel komt neer op een belastingvermindering van maximum 124 euro. Om fiscaal aftrekbaar te zijn wordt de polis ook uitgebreid; verzekeraars zullen ook kosten moeten dekken bij bouwgeschillen en echtscheidingen.

Maar intussen blijkt dat een aantal verzekeraars hun polis hebben aangepast, schrijft De Standaard. De grootste zelfstandige rechtsbijstandsverzekeraar, DAS, verhoogt de premie met zo’n 120 euro. En ook bij Arces, een merk binnen P&V-verzekeringen, wordt de fiscaal aftrekbare polis zo’n 75 euro duurder. “We hebben de minister gewaarschuwd dat de polissen duurder zouden worden. De wet voorziet een lijst aan waarborgen die verplicht deel moeten uitmaken van de fiscaal aftrekbare rechtsbijstandspolissen”, zegt Erika Van Dyck, CEO van DAS in de krant De Standaard.

“Pervers effect van belastingaftrekken”

Volgens verzekeraar DAS komt het geld van het fiscale voordeel niet in de zakken van de verzekeraars terecht. Maar Kamerlid Vincent Van Quickenborne van regeringspartij Open VLD noemt de kwestie het “perverse effect” van belastingaftrekken. “Er komt een belastingvermindering, maar de consument betaalt uiteindelijk hetzelfde omdat de premies naar boven gaan.”

De liberale politicus wil dergelijke belastingaftrekken afschaffen. “De factuur is voor de belastingbetaler. En de verzekeringsmaatschappijen, die waarschijnlijk goed gelobbyd hebben bij de bevoegde minister,  verdienen er grof geld aan.”

Assuralia, de koepelorganisatie van verzekeraars, wijst er op dat de lancering van de nieuwe verzekering een uitstekende gelegenheid is voor de consument om de voorwaarden bij de verschillende verzekeraars te gaan vergelijken. Minister Geens zelf vindt het “te vroeg om conclusies te trekken aan de hand van enkele voorbeelden”. “Als de consument eenzijdig tot een premieverhoging verplicht wordt, kan hij zijn polis opzeggen en een nieuwe polis aangaan bij een andere verzekeraar.”

 

Bron: VRT

Op de baan met een elektrische fiets

26 juni 2019

Na regen komt zonneschijn, dat is de afgelopen tijd nog maar eens bewezen. Het weer wordt beter en we verheugen ons allemaal op activiteiten in de buitenlucht. Meer en meer mensen zullen weer leuke fietstochtjes maken of met de fiets naar het werk rijden. En nog vaker zul je fietsen zien die net iets anders, en vooral iets sneller zijn dan andere fietsen. Ja hoor, de e-bike blijft zijn opmars maken.

De verschillende soorten e-bikes

De elektrische fiets lijkt het nieuwste hippe hebbedingetje, en het wordt steeds populairder. Je hebt drie categorieën: een fiets met elektrische hulpmotor, een gemotoriseerde fiets en een bromfiets klasse Speed Pedelec. Hoe weet je nu met welke fiets je te maken hebt? We sommen voor jou de verschillenden soorten met hun eigenschappen even op.

  • De fiets met elektrische hulpmotor van maximaal 250 W gaat tot 25 km/h. Dat type fiets heeft enkel trapondersteuning.
  • De gemotoriseerde fiets heeft een hulpmotor van maximaal 1.000 W en gaat tot 25 km/h. Naast trapondersteuning kunnen die fietsen ook vaak zelfstandig rijden.
  • De Speed Pedelec heeft een hulpmotor van maximaal 4.000 W. Met die fiets kun je tot 45 km/h gaan. Net als de gemotoriseerde fiets bieden ze trapondersteuning, maar kunnen ze ook meestal zelfstandig rijden. Voor die categorie heb je een rijbewijs nodig en moet je verplicht een helm dragen. Dat type e-bike moet je ook inschrijven bij de DIV.

E-bikes hebben veel voordelen…

De e-bike is naast een gewone fiets het snelste vervoermiddel op korte afstanden. Daarnaast blijft de elektrische fiets ook populair omwille van de vele andere voordelen die hij met zich meebrengt:

  • Je bent (bijna) even snel als een bromfiets maar je hoeft geen benzine te tanken.
  • Je hoeft je niet meer op te winden over lange files en je hoeft ook geen parkeerplek meer te zoeken.
  • Je komt zonder vermoeid te zijn en onbezweet aan op je werk dankzij de elektrische trapondersteuning.
  • Je bent minder gestrest én je werkt aan je conditie.

Maar er zijn ook enkele gevaren

E-bikers lopen tot 40 % meer risico om op voetgangers en andere fietsers te botsen dan gewone fietsers. Dat komt door hun snelheid. Bij een snelheid van 25 km/h, de gemiddelde snelheid van een elektrische fiets, is de remafstand 8,7 meter. Dat is een stuk langer dan bij een gewone fiets en bij de Speed Pedelec is de remafstand nog groter. Wie dus niet genoeg op het verkeer anticipeert, is gezien.

We raden je daarom aan om in het begin zelf enkele fietstochtjes te maken. Zo leer je je fiets aanvoelen en krijg je hem beter onder controle. Probeer ook niet meteen de maximale snelheid te halen. Dat komt wel naarmate je je beter voelt op je nieuwe e-bike.

Daarnaast worden tweewielers nog altijd minder goed gezien door hun vierwielige vrienden. We raden je dan ook aan om steeds een fietshelm te dragen, ook als het voor jouw type e-bike niet verplicht is. Rij ook overdag met licht en reflectoren: zo ben je beter en sneller zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers.
En vergeet ten slotte niet om je e-bike op slot te doen, zodat je ook morgen weer snel op weg kunt.

Ben je voldoende verzekerd?

Is de maximumsnelheid van jouw elektrische fiets 25 km/h of minder? Dan valt jouw fiets sinds 1 juni 2019 onder je familiale verzekering, ook wanneer de motor zelfstandig werkt. Heeft je e-bike een motor die zelfstandig werkt en gaat hij daardoor sneller dan 25 km/h? Dan heb je een verzekering BA Auto nodig.
Controleer dus zeker of je voldoende verzekerd bent wanneer je een elektrische fiets koopt.

Interesse in een verzekering voor uw elektrische fiets of vragen? U kan steeds met ons contact opnemen.

Bron: www.baloise.be

Student op kot, en wat met de verzekeringen?

11 juni 2019

Meer dan 235.000 jongeren studeren in Vlaamse hogescholen en universiteiten. In Brussel — de grootste studentenstad van het land — zijn er ook nog eens 80.000 studenten. Ongeveer 40% ervan gaat ook op kot. Als ouder van een nieuwe kotstudent vraag je je wellicht af of je op vlak van verzekeringen stappen moet ondernemen.

Een nieuwe fase in het opvoeden. Zoon- of dochterlief gaat studeren in een hogeschool of universiteit en … gaat ook op kot. De keuze van het juiste kot was wellicht niet eenvoudig, want er moest gezocht worden naar een goed compromis tussen grootte, bereikbaarheid, comfort én budget. Maar het is gelukt! Er breken spannende tijden aan: voor de jongere die straks nog meer op eigen benen gaat staan, en voor de ouders die nog meer moeten loslaten.

Als huurder van een studentenkot ben je verantwoordelijk voor schade aan het kot, of voor schade bij derden. Schade is niet ondenkbeeldig, want brand, waterschade, implosie van een tv … kunnen net als in je huis, ook in een kot dat je huurt optreden. Ook schade aan derden is mogelijk: water dat naar de buren sijpelt, een uitslaande brand … De aansprakelijkheid ligt niet bij de kotbaas, maar wel bij de huurder van het kot. Daarvoor is een woningverzekering nodig.

Aparte woonverzekering nodig voor een kot?

Meestal volstaat je huidige woonverzekering, want een kot wordt vaak (al dan niet gratis) meeverzekerd in de brandverzekering van je eigen huis (de hoofdverblijfplaats). Je kind moet dan wel nog op je adres gedomicilieerd zijn.

En de inboedel?

Meubels, laptop, smartphone, tablet … al deze zaken worden best ook verzekerd. De inboedel is meestal meeverzekerd in je eigen woningverzekering, maar controleer toch maar even of het verzekerde kapitaal volstaat om de eigen inboedel en die van zoon of dochter te dekken.

Ook bij diefstal?

De diefstaldekking van je woonverzekering geldt niet of slechts beperkt voor een studentenkot. Die kan je wel laten uitbreiden.

Speciale gevallen

  • Sommige studenten huren samen een huis (cohousing) in plaats van aparte kamers.
  • Wie huurt de kamers: de ouders of de jongere?
  • De student gaat enkele maanden in het buitenalnd studeren en ‘onderverhuurt” zijn kamer in België aan een andere student.

Het is daarom zeker aan te raden om contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar en deze nieuwe levensfase aan te kondigen. Hij zal de woonverzekering erop na kijken en bevestigen of alles in orde is voor het studentenkot. Zo kan je jouw zoon- of dochterlief met een gerust hart aan het nieuwe avontuur laten beginnen.

Bron: Aquilae
© Flanders Insurance BVBA - Verhelststraat 5 - 8790 Waregem | Kortrijkseweg 356 – 8791 Beveren-Leie
FSMA / RPR Gent, afdeling Kortrijk 0705959565