Goed vastgeklikt! Tips voor kinderstoel in auto

6 december 2019

Bij een correct gebruikte autostoel loopt een kind drie keer minder kans om zwaargewond te raken bij een ongeval of te sterven. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je kind goed vastgeklikt zit. Maar wanneer zit je kind nu eigenlijk correct in de auto?

Kies voor de juiste autostoel

Het is soms verwarrend: wanneer mag je kindje nu overstappen op de volgende categorie van autostoel? Welke autostoel je gebruikt, heeft niets te maken met de leeftijd van je kind, wél met zijn of haar lengte en gewicht.

Baby’s moeten tegen de rijrichting vervoerd worden omdat dat veiliger is. Deze stoel mag zowel vooraan als achteraan worden geplaatst. Opgelet: als je de stoel op de passagiersstoel vooraan plaatst, zorg er dan voor dat de airbag is uitgeschakeld.

Een verhogingskussen kan gebruikt worden bij grotere kinderen (15 tot 36 kg), maar een verhogingskussen mét rugsteun biedt een betere bescherming en is dus aan te raden: de rugsteun zorgt ervoor dat de gordel correct over de schouder loopt, en biedt een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd.

Schakel over op de gewone veiligheidsgordel als jouw oogappel meer dan 36 kg weegt. Vanaf 1,35 meter mag je haar gewoon met de gordel vastklikken, maar het gebruik van een verhogingskussen is aan te raden tot het kind 1,50 meter groot is.

autostoel

 

 

 

 

 

 

 

 

7 tips om je kind correct vast te klikken

  1. Zorg dat er niet te veel speling op de riempjes zit: er mag maximaal 1 centimeter ruimte zijn tussen de riempjes en je kind. Span de gordel overal goed aan.
  2. Zorg dat de riempjes mooi over de schouder passen, en dat ze niet achter de rug of onder de oksel doorlopen.
  3. Zorg dat de gordel op de juiste manier wordt vastgeklikt in de stoel.
  4. Zorg ervoor dat de gordel niet gedraaid zit.
  5. Laat je kind niet met een dikke jas in de autostoel zitten.
  6. Klik je kind altijd vast: ook op een kort traject kan er een ongeluk gebeuren.
  7. Als je kind zelf de gordel vastklikt, controleer dan nog eens of dat wel op de correcte manier gebeurde.

Bron: Aquilae

Elektrische steps en deelfietsen

20 november 2019

deelfietsen en step

Als je in de stad woont, heb je ze vast al gezien: de elektrische steps en deelfietsen. Ben je beschermd bij een ongeval? Welke verzekering moet je afsluiten?

Sedert 1 juni 2019 is de eigenaar van een elektrische step niet langer verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering aan te gaan. Met uitzondering van klasse A-bromfietsen gaat het om alle voertuigen die door de mechanische kracht niet sneller rijden dan 25 km/u, dus ook de elektrische step. Bovendien is de bestuurder van de step een zwakke weggebruiker. Dat betekent dat bij een verkeersongeval waarbij een zwaarder motorvoertuig betrokken is, de lichamelijke schade en de schade aan zijn kledij zullen worden vergoed door de BA-verzekeraar van het betrokken motorvoertuig.

De familiale verzekering dekt je aansprakelijkheid voor lichamelijke en materiële schade die je aan anderen toebrengt, ook voor bepaalde goederen die je tijdelijk onder je hoede hebt, zoals een deelstep of -fiets. Een familiale verzekering is niet verplicht, maar wel onmisbaar.

Tijdens de huur van een step of fiets is de bestuurder meestal gedekt door de verhuurder voor de schade die hij aan anderen toebrengt. Soms is er wel een vrijstelling verschuldigd. Lees dus goed de algemene gebruiksvoorwaarden van de verschillende verhuurders voor je een step of fiets ontleent.

Wenst u hierover meer informatie? U kan steeds met ons contact opnemen.

Bron: Aquilae

Rechtsbijstandsverzekering wordt fiscaal aftrekbaar

5 september 2019

Vanaf 1 september wordt een verzekering voor rechtsbijstand fiscaal aftrekbaar. Het fiscale voordeel loopt op tot 124 euro. Maar wat blijkt? Sommige verzekeraars trekken tegelijk ook hun premie op.

Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten voor een advocaat wanneer u in een juridisch conflict betrokken raakt. Zo’n verzekering maakt nu meestal al deel uit van een autoverzekering of een familiale verzekering. Maar de federale regering wil, onder impuls van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), dat meer Belgen een aparte rechtsbijstandsverzekering afsluiten. In vergelijking met onze buurlanden hebben weinig Belgische gezinnen zo’n verzekering.

“We willen een brede laag van de bevolking aanspreken”, klonk het eind vorig jaar. Vanaf september dit jaar zullen mensen daarom zo’n verzekering fiscaal kunnen inbrengen. Het voordeel komt neer op een belastingvermindering van maximum 124 euro. Om fiscaal aftrekbaar te zijn wordt de polis ook uitgebreid; verzekeraars zullen ook kosten moeten dekken bij bouwgeschillen en echtscheidingen.

Maar intussen blijkt dat een aantal verzekeraars hun polis hebben aangepast, schrijft De Standaard. De grootste zelfstandige rechtsbijstandsverzekeraar, DAS, verhoogt de premie met zo’n 120 euro. En ook bij Arces, een merk binnen P&V-verzekeringen, wordt de fiscaal aftrekbare polis zo’n 75 euro duurder. “We hebben de minister gewaarschuwd dat de polissen duurder zouden worden. De wet voorziet een lijst aan waarborgen die verplicht deel moeten uitmaken van de fiscaal aftrekbare rechtsbijstandspolissen”, zegt Erika Van Dyck, CEO van DAS in de krant De Standaard.

“Pervers effect van belastingaftrekken”

Volgens verzekeraar DAS komt het geld van het fiscale voordeel niet in de zakken van de verzekeraars terecht. Maar Kamerlid Vincent Van Quickenborne van regeringspartij Open VLD noemt de kwestie het “perverse effect” van belastingaftrekken. “Er komt een belastingvermindering, maar de consument betaalt uiteindelijk hetzelfde omdat de premies naar boven gaan.”

De liberale politicus wil dergelijke belastingaftrekken afschaffen. “De factuur is voor de belastingbetaler. En de verzekeringsmaatschappijen, die waarschijnlijk goed gelobbyd hebben bij de bevoegde minister,  verdienen er grof geld aan.”

Assuralia, de koepelorganisatie van verzekeraars, wijst er op dat de lancering van de nieuwe verzekering een uitstekende gelegenheid is voor de consument om de voorwaarden bij de verschillende verzekeraars te gaan vergelijken. Minister Geens zelf vindt het “te vroeg om conclusies te trekken aan de hand van enkele voorbeelden”. “Als de consument eenzijdig tot een premieverhoging verplicht wordt, kan hij zijn polis opzeggen en een nieuwe polis aangaan bij een andere verzekeraar.”

 

Bron: VRT

© Flanders Insurance BVBA - Verhelststraat 5 - 8790 Waregem | Kortrijkseweg 356 – 8791 Beveren-Leie
FSMA / RPR Gent, afdeling Kortrijk 0705959565