Autoverzekering steeds meer op maat

7 januari 2020

auto

Wie een nieuwe wagen koopt naar aanleiding van het Autosalon van 10 tot 19 januari, kan rekenen op speciale promoties. Maar niet alleen je auto is dan goedkoper, ook voor de bijbehorende verzekering wordt tijdens die periode promotie gemaakt. Hap niet te snel toe wanneer dit in combinatie verkocht wordt.

De opties voor je auto kies je op maat van jouw levensstijl, en ook je autoverzekering wordt steeds meer maatwerk. Schaf je je een nieuwe auto aan, dan kies je het best voor een omniumverzekering: die vult je verplichte BA-autoverzekering aan, zodat ook schade aan je eigen voertuig vergoed wordt. Er zijn twee types omniumverzekering: een Mini Omnium en een Maxi Omnium. Bij een Mini Omnium komt de verzekeringsmaatschappij tussen bij schade door brand (inclusief ontploffing, elektriciteitsrisico), diefstal, glasbraak, contact met dieren of natuurkrachten (bijvoorbeeld overstroming, aardbeving, hagel, storm …). Een Maxi Omnium – de naam verraadt het – biedt iets uitgebreidere dekking en komt ook tussen bij ongevalsschade en vandalisme.

Waarde van je wagen

Fijn, je koopt je auto op het Autosalon met een stevige korting. Maar op welke waarde wordt je omniumverzekering dan berekend? De factuurwaarde, dus het exacte bedrag dat jij betaalt? Of de cataloguswaarde, met andere woorden: de waarde zonder die mooie korting. De waarde die als basis wordt genomen bepaalt ook de berekening van de schadevergoeding bij totaal verlies. Het is duidelijk: bij het vergelijken van autoverzekeringen moet je rekening houden met heel wat factoren. Bestudeer promoties en voorwaarden aandachtig en vraag raad aan je makelaar: hij helpt je jouw verzekering op maat te kiezen.

Verzekerd per kilometer

Als je weinig kilometers rijdt, is de kans kleiner dat je een ongeval veroorzaakt: dat is het uitgangspunt van de verzekering per kilometer. Een kleiner risico betekent ook: een lagere premie. Ben je iemand die heel veel kilometers doet, dan is een ander type verzekering wellicht interessanter. Maar ook daar zijn verschillende varianten mogelijk, met een vaste of een Engelse franchise bijvoorbeeld. Sluit je een omniumverzekering af, dan geldt een franchise of vrijstelling: een bepaald bedrag dat je zelf betaalt bij schade. Kies je een vaste franchise, dan is een vast percentage van de waarde van je auto voor jouw eigen rekening wanneer je een ongeval veroorzaakt. Een Engelse franchise werkt met een drempelbedrag, bijvoorbeeld 1.000 euro. Is de schade kleiner dan 1.000 euro, dan krijg je helemaal geen schadevergoeding. Lopen de kosten op tot boven de 1.000 euro? Dan krijg je alle schade vergoed en betaal je zelf geen cent.

En de bestuurder?

Veroorzaak je een ongeval, dan vergoedt je BA-autoverzekering eventuele schade aan je passagiers. Maar jouw lichamelijke letsels zijn voor je eigen rekening. Daarom is het een goed idee om ook een bestuurdersverzekering af te sluiten. Zo’n polis vergoedt de bestuurder van de wagen voor de letsels die hij bij een verkeersongeval oploopt, ongeacht of hij in fout is. Concreet voorziet de bestuurdersverzekering een terugbetaling van je medische kosten, een dagvergoeding bij tijdelijke invaliditeit, een vastgestelde vergoeding bij blijvende invaliditeit of de uitbetaling van een bedrag aan je nabestaanden als je zou overlijden. De polis verzekert elke toegelaten bestuurder, en kan dus interessant zijn voor gezinnen waar verschillende personen gebruikmaken van één auto.

Eigen auto voor je kinderen

Wonen je kinderen nog thuis, maar hebben ze wel al een eigen auto? Dan sluiten ze het best hun eigen autoverzekering af. Het lijkt misschien goedkoper om hun verzekering op jouw naam te zetten, want jij rijdt al vele jaren schadevrij en betaalt dus een lagere premie. Maar blijkt na een ongeval dat de kinderen niet zijn opgegeven als voornaamste bestuurder, dan hoeft de verzekeraar de schade niet te betalen. Een risico dat je beter vermijdt… Het heeft ook een voordeel: als een jongere meteen zijn eigen verzekering neemt, begint hij onmiddellijk schadevrije jaren op te bouwen. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. En voor jonge bestuurders bestaan overigens speciale tarieven: ga ook daarvoor dus zeker langs bij je makelaar.

 

Wens je meer info voor een nieuwe autoverzekering? Je kan altijd contact met ons opnemen.

Bron: Aquilae 

Veiligheidstips voor onder de kerstboom

16 december 2019

Volgende week is het kerstmis.

Traditioneel brengen duizenden gezinnen de kerstsfeer in huis met een heuse kerstboom.

De volgende preventietips kunnen u helpen om het feest veilig te houden.

 1. Een brandveilig kerstboom is de enige optie. Verkies een echt exemplaar of ga voor een kunststof boom, vervaardigd uit onontvlambare materialen;
 2. Wie een echte kerstboom kiest, bevochtigt deze regelmatig. Hierdoor droogt de boom minder snel uit en vermindert het risico op brand;
 3. Plaats de boom weg van deuren en weg van de trap om een eventuele vluchtroute vrij te houden;
 4. Denk er ook aan om de boom uit de buurt te houden van warmtebronnen, maar ook uit de buurt van gordijnen en ander brandbaar materiaal;
 5. Zorg dat de kerstboom stabiel staat en waar erover dat kinderen of huisdieren niet te dicht in de buurt komen;
 6. Gebruik geen kaarsen, controleer de bedrading van de lampjes en kies voor ledverlichting. Deze lampjes geven minder warmte af en verbruiken minder elektriciteit;
 7. Wanneer u gaat slapen of de woning verlaat, schakelt u alle kerstverlichting uit. Gebruik eventueel een tijdklok (timer) zodat je niet kan vergeten de verlichting uit te schakelen;
 8. Een uitgedroogde boom is ontvlambaar. Verwijder daarom de boom indien u merkt dat hij (te veel) naalden verliest.

Vrolijk Kerstfeest!

Kerstboom

Goed vastgeklikt! Tips voor kinderstoel in auto

6 december 2019

Bij een correct gebruikte autostoel loopt een kind drie keer minder kans om zwaargewond te raken bij een ongeval of te sterven. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je kind goed vastgeklikt zit. Maar wanneer zit je kind nu eigenlijk correct in de auto?

Kies voor de juiste autostoel

Het is soms verwarrend: wanneer mag je kindje nu overstappen op de volgende categorie van autostoel? Welke autostoel je gebruikt, heeft niets te maken met de leeftijd van je kind, wél met zijn of haar lengte en gewicht.

Baby’s moeten tegen de rijrichting vervoerd worden omdat dat veiliger is. Deze stoel mag zowel vooraan als achteraan worden geplaatst. Opgelet: als je de stoel op de passagiersstoel vooraan plaatst, zorg er dan voor dat de airbag is uitgeschakeld.

Een verhogingskussen kan gebruikt worden bij grotere kinderen (15 tot 36 kg), maar een verhogingskussen mét rugsteun biedt een betere bescherming en is dus aan te raden: de rugsteun zorgt ervoor dat de gordel correct over de schouder loopt, en biedt een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd.

Schakel over op de gewone veiligheidsgordel als jouw oogappel meer dan 36 kg weegt. Vanaf 1,35 meter mag je haar gewoon met de gordel vastklikken, maar het gebruik van een verhogingskussen is aan te raden tot het kind 1,50 meter groot is.

autostoel

 

 

 

 

 

 

 

 

7 tips om je kind correct vast te klikken

  1. Zorg dat er niet te veel speling op de riempjes zit: er mag maximaal 1 centimeter ruimte zijn tussen de riempjes en je kind. Span de gordel overal goed aan.
  2. Zorg dat de riempjes mooi over de schouder passen, en dat ze niet achter de rug of onder de oksel doorlopen.
  3. Zorg dat de gordel op de juiste manier wordt vastgeklikt in de stoel.
  4. Zorg ervoor dat de gordel niet gedraaid zit.
  5. Laat je kind niet met een dikke jas in de autostoel zitten.
  6. Klik je kind altijd vast: ook op een kort traject kan er een ongeluk gebeuren.
  7. Als je kind zelf de gordel vastklikt, controleer dan nog eens of dat wel op de correcte manier gebeurde.

Bron: Aquilae

© Flanders Insurance BVBA - Verhelststraat 5 - 8790 Waregem | Kortrijkseweg 356 – 8791 Beveren-Leie
FSMA / RPR Gent, afdeling Kortrijk 0705959565